Processen

Loggbok

De två första lektionerna var svåra. Jag fattade inget och skrev bara av. Sedan hände något och jag började förstå mönstret i kodning.

I lektionerna efter hade jag fortfarande svårt för mig. Jag hade börjat förstå med förstod fortfarande långt ifrån tillräckligt. Jag hade svårt för att få in länkar, bilder och andra saker. Sedan bestämde jag mig för att gå igenom alla w3schools-lektionerna på riktigt. Då lossade många detaljer, fler och fler desto fler lektioner jag gjorde. Jag bytte bakgrundsfärg, textstorlek och sådanna detaljer.

När jag kom hem efter den näst sista lektionen, 14 november, frågade jag pappa om hjälp. Han visade och lärde mig massor. Tillsammans la vi all style i en separat fil, vi gjorde klasser och han visade mig hur man gör en snygg meny och olika taggar man ska använda för att piffa upp den.

Den sista lektionen, 28 november, hade jag nästan all kodning klar. Jag försökte visa andra hur man gjorde för att ädra style i taggarna, men hade helt glömt hur man gjorde, jag var helt insnöad på klasser. Jag var tvungen att uppdatera mig på w3schools för att komma på hur man gjorde.

Vad har jag lärt mig?

Meny

För att göra en meny lägger man länkar till alla sidor på samtliga sidor på rad i en inuti en <nav>.

Lägga till ny fil

Skapa en ny sida, byta namn på den och lägga till det nödvändiga, exempelvis <!DOCTYPE html>.

Olika sätt att sätta style

Man kan skriva style direkt i taggar eller om man vill ha det mer organinserat, så kan man använda sig av klasser som man placerar i en separat fil.

Style i separat fil

Istället för att lägga style i taggarna kan man i en separat fil bestämma att tex alla <p> ska ha den stylen eller så kan man lägga style i klasser och sedan hänvisa vissa specefika taggar till den klassen.

Textstyle

Man kan ändra typsnitt, teckenstorlek, textfärg, bakgrundsfärg och marginaler.

Bildstyle

Storlek, placering, förklarande popup och olika former av skugga.

Länkar

För att visa länkar använder man taggen <a>.

Video

För att visa ett youtubeklipp använder man taggen <iframe>. Det är som ett fönster till andra sidor. I den kan man sedan lägga själva klippet genom att peka på en länk.

Punklistor

Det har jag inte använt men jag vet att man kan göra det med <ul> och sedan en massa <li> inne i den.

Tabeller

Tabeller skrivs med taggarna <table>, <tr>, <td>
Det är bra när man vill skriva information i celler.

Först gick David igenom ... Sedan gjorde jag ... Sedan gjorde jag ... Det roligaste var att ... Här nere beskriver jag litet om de olika delarna som jag använt mig av.